Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 19 november 2021

Update vanuit de fractie – november 2021

uit de fractie – Nog even en we zitten weer in de donkere dagen voor Kerst, nog steeds in de Coronapandemie, die helaas is opgeflakkerd. Ten tijde van de behandeling van de Begroting een paar weken geleden, spraken we nog optimistisch over de Corona Herstelagenda. We waren op weg naar de uitgang, dachten we, maar nu lijkt het of we een te vroege afslag hebben genomen. Gelukkig zit er nog wat ruimte in de Begroting, en zal de Rijksoverheid vast gaan compenseren, liever waren we er eindelijk vanaf geweest! Ik denk dat ik niet de enige ben in Hilversum, die dit zo voelt.

In de Begrotingsbehandeling heeft D66 samen met veel andere raadsfracties om meer geld voor duurzaamheidsmaatregelen gevraagd. Met name om deze belangrijke agenda te versnellen, de noodzaak daarvan werd op de klimaattop in Glasgow wel duidelijk. Onze woordvoerder Hein Jaarsma heeft over zijn en onze inzet tijdens de begrotingsbehandeling een stuk op de website gepubliceerd, waarnaar ik graag verwijs.

Veel fractieleden presenteerden zich op 2 november als kandidaat-Raadslid tijdens de ALV in de bibliotheek. Er waren ook behoorlijk wat nieuwe gezichten én er was eindelijk ook weer een drankje na afloop van de enthousiaste presentaties en filmpjes van de verkiesbare kandidaten. (U kunt t/m zondag 21 november stemmen op uw favoriete kandidaten).

Zeker is dat ik het stokje zal overdragen aan een nieuwe fractievoorzitter, want na drie Raadsperiodes en 1 jaar als commissielid, zal ik na de verkiezingen in maart niet meer in de Raad terugkeren. Gelukkig staan de opvolgers al in de startblokken om ná de campagne aan de slag te gaan en zorgt de huidige fractie voor een goede overdracht van alle belangrijke dossiers.

Het wordt dus een tijd van afscheid nemen en een nieuw begin, niet alleen voor mij. Er zullen meer nieuwelingen in het Raadhuis gaan rondlopen volgend jaar, want behalve een kersverse gemeentesecretaris, zal er ook een nieuwe burgemeester aantreden. En na de GR2022 uiteraard een nieuwe raad en college.

Zover is het nog niet, het werk gaat door en er moet ook een nieuwe burgemeester worden voorgedragen. Met dat proces ben ik als voorzitter van de Vertrouwenscommissie bezig, net zoals met het daadwerkelijke voorzitten van de Raadsvergaderingen. Pieter Broertjes is op de weg terug, maar voor hem zijn de avondlijke – en soms nachtelijke – vergaderingen nog wat te heftig, vandaar dat ik hem daar vervang als voorzitter van de Raad. Eerlijk gezegd voel ik me vereerd en dankbaar dat ik dat mag doen, een prachtige afronding van 13 jaar lokale politiek.

Ik wens u namens de fractie een bijzonder gezellige decembermaand; we treffen elkaar ongetwijfeld snel weer op straat in het nieuwe jaar, tijdens de verkiezingscampagne!